Biserica „Complex” – „Înălţarea Domnului”

Biserica „Complex” – „Înălţarea Domnului”

bis complex inaltarea domnului 2

În centrul staţiunii Complexului turistic din Borşa veghează o biserică tradiţională maramureşeană, construită toată din lemn, fără cuie sau alte îmbinări din fier, având o turlă înaltă de 40m.

 

Biserica ortodoxă s-a înfiinţat în anul 1992, iar în anul 1998 a fost sfinţită de către Preasfinţia Sa Episcopul Justinian, al Maramureşului şi Sătmarului, cu hramul „Înălţarea Domnului”. În prezent slujeşte preotul paroh Pop Ioan Constantin.

            Aceste biserici din lemn sunt de o deosebită bogăţie ornamentală în Borşa, făcând parte din grupa edificiilor turistice cu funcţii religioase. Civilizaţia lemnului de aici se poate reduce la trei elemente: biserica, poarta şi troiţa. Acestea arată ca maramureşenii au fost dintotdeauna credincioşii lemnului, căruia i-au dat cele mai felurite forme.

Intrarea în curtea bisericii se face pe sub o poartă maramureșeană, sculptată în lemn de stejar masiv cu simboluri tradiţionale şi motive biblice, realizată de meşteri populari de la Bârsana. Tot aici se află şi o troiţă din lemn.Stâlpii porţii sunt expresia marilor mituri din cultura populară. Motivele sculptate în lemn au, fiecare, semnificaţia lor bogată: funia răsucită reprezintă infinituldar şi legătura dintre cer şi pământ, soarele, simbolul Dumnezeirii este "dătător de viaţă”, iar discul solar, cultul soarelui nu lipseşte de pe nici o poartă.

Sculptura maramureşeană, este plină de simboluri religioase şi tradiţionale româneşti, fie că e vorba de o poartă sculptată în lemn, de un iconostas sculptat în lemn, sau de celebrele biserici maramureşene.


 


(1 Vote)
Last modified on Septembrie 20 2015
More in this category: « Muzeul Rădăcinilor

Despre

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică - CNIPT Borşa - este conceput ca o locație unde vizitatorii vor găsi răspuns tuturor întrebărilor legate de zona turistică a orașului Borșa și a celorlalte zone cu potențial turistic din țară.

Alte Informaţii

Alte Informaţii

  • Site Map
  • Adrese Utile
  • Agrement
  • Trasee turistice
  • Restaurante
  • Nightlife
  • Shopping
  • Taxi Borşa
  • Carte de oaspeţi

Trafic Web

Luna aceasta 32858
Last month 42269
În toate zilele 805832

Newsletter

Input your email to subcribe my website!

Contact

str. Libertăţii nr.46A, Borşa, Maramureş
tel.: 0262-352222
mob.: 0745-222222