Biserica de lemn Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril

Biserica de lemn Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril

Biserica de lemn Sfinţii Arhangheli Mihail şi GavrilBiserică din lemn- monument istoric . În centrul oraşului poate fi vizitat un monument istoric, o biserică datată din secolul optsprezece, însă ea e existat cu mult timp înainte.

 Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, nume care provine de la Mănăstirea Peri din Maramureş, care în anul 1391 a devenit Stavropighie Patriarhală, adică depindea direct de Patriarhia din Constantinopol. Monumentul istoric a fost reconstruit se pare după anul 1717, când lăcaşul de cult anterior a suferit de pe urmă invaziei tătăreşti. Merită să menţionăm vitejia cu care locuitorii din Borşa au luptat şi au învins pe tătari în ziua de 4 septembrie 1717, având în fruntea lor pe preotul Lupu Şandor sau popa Lupu Şandru. Locul unde s-au dus luptele poartă azi numele de Preluca Tătarilor. Biserica de lemn se înfăţişează cu un plan având o absidă poligonală decroşata, naos tavanit peste care se ridică turnul clopotniţă, şi un pridvor deschis pe faţada de vest, cu etaj. Acoperişul de şindrila cu dublă poală, iar turnul are un foişor cu arcade peste care se înalta pleşă zveltă. De o deosebită valoare este pictura interioară, realizată de meşteri anonimi în a doua jumătate a secolului al optsprezecelea. Amintim că în biserică se afla icoane şi alte obiecte de cult care fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional. În urma unor proiecte iniţiate de către preotul Mihali Dumitru s-a restaurat integral arhitectura exterioară, iar apoi pictura interioară, iconostasul şi icoanele, acestea fiind de o mare valoare. Acest monument istoric a fost sfinţit de către P.S. Episcop Justin Sigheteanul, în dată de 20 mai 2012.
(0 votes)
Last modified on Septembrie 19 2015

Despre

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică - CNIPT Borşa - este conceput ca o locație unde vizitatorii vor găsi răspuns tuturor întrebărilor legate de zona turistică a orașului Borșa și a celorlalte zone cu potențial turistic din țară.

Alte Informaţii

Alte Informaţii

  • Site Map
  • Adrese Utile
  • Agrement
  • Trasee turistice
  • Restaurante
  • Nightlife
  • Shopping
  • Taxi Borşa
  • Carte de oaspeţi

Trafic Web

Luna aceasta 32889
Last month 42269
În toate zilele 805863

Newsletter

Input your email to subcribe my website!

Contact

str. Libertăţii nr.46A, Borşa, Maramureş
tel.: 0262-352222
mob.: 0745-222222